Thursday, February 22, 2007

To τουριστικό μοντέλο και τα δελτία καιρού

Η επιβεβαίωση είναι πολλές φορές δυσάρεστη. Για αυτό και η στήλη διόλου δεν αισθάνεται ικανοποιημένη παρά την επιβεβαίωση των ανησυχιών που επανειλημμένως έχει εκφράσει αναφορικά με την μορφή και τη δομή της τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και το μέλλον της. Εδώ και χρόνια πολλάκις έχουμε υπογραμμίζει την ανάγκη το Καρπενήσι και η γύρω περιοχή να απεγκλωβιστεί από το τουριστικό μοντέλο που συνδέεται κυρίαρχα από το χιονοδρομικό κέντρο και να βρει νέους τρόπους για να προσελκύσει το ενδιαφέρον, είτε αυτοί λέγονται θρησκευτικός, είτε εναλλακτικός, είτε πολιτιστικός, είτε συνεδριακός. Την ανησυχία μας αυτή την στηρίξαμε και την εκφράσαμε στηριζόμενοι στη μελέτη της ευρωπαϊκής και της εγχώριας εμπειρίας που δείχνει πως όταν το τουριστικό προϊόν είναι μονοδιάστατο τότε σταδιακά –αλλά δυστυχώς και νομοτελειακά- έρχεται ο εκφυλισμός του.
Οι απόψεις αυτές ήδη έχουν αρχίσει να προβληματίζουν πολλούς τοπικούς φορείς που βλέπουν πίσω από αυτό που εμείς έχουμε αποκαλέσει ‘’πλαστική ευδαιμονία του Σαββατοκύριακου’’ που εκφράζεται στα τετρακίνητα που κατακλύζουν τους δρόμους, τους γεμάτους ξενώνες των 100 ευρώ ημερησίως κλπ. Το τουριστικό αυτό μοντέλο έχει ημερομηνία λήξης, πολλώ δε μάλλον σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης.
Χαρακτηριστικές επί τούτου είναι και οι παρατηρήσεις που προέκυψαν ως συμπεράσματα στο τελευταίο Παγκόσμιο Συνέδριο Ευρυτάνων όπου υπογραμμίζεται η ανάγκη επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και ποιοτικής αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος και των υποδομών.
Η φετινή χειμερινή σαιζόν που βαίνει προς την ολοκλήρωσή της αποτέλεσε το καλύτερο παράδειγμα επίρρωσης των παραπάνω ανησυχιών. Οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν, το χιονοδρομικό κέντρο δεν λειτούργησε παρά λιγοστές ημέρες και η πτώση της τουριστικής κίνησης ήταν εμφανής. «Υπάρχει πτώση στην αγορά, στα εμπορικά καταστήματα, τους ξενώνες, τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής» μας έλεγε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρπενησίου Δημήτρης Ευαγγελοδήμος προσθέτοντας παράλληλα την ανάγκη να αναπτυχθούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού καθώς το για χρόνια ακολουθούμενο πρότυπο που ήθελε το χιονοδρομικό κέντρο τουριστική αιχμή πλέον δεν μπορεί να ισχύει. Ανάλογες και οι επισημάνεις του προέδρου των Ξενοδόχων Παναγιώτη Μαντζιούφα που κάνει λόγο για πτώση ως και 20% στις διανυκτερεύσεις σε ξενώνες και ενοικιαζόμενα καταλύματα αλλά όχι και στα ξενοδοχεία. Και αυτό διότι εγκαίρως ξεκίνησαν να λειτουργούν με προγραμματισμό και γκρουπ που έχουν να κάνουν με μορφές τουρισμού όπως ο συνεδριακός ή τουριστικός δίχως βέβαια να παραλείπει και ο αυτός την ανάγκη για καλλιέργεια και προβολή νέων μορφών τουρισμού.
Τη δε κρίση που αποτυπώθηκε ένεκα των καλών καιρικών συνθηκών στη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου, που μετακηλύστηκε και στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, αποτυπώνουν οι δηλώσεις του κ.Κώστα Λάππα που εκτιμά πως η πτώση της κίνησης αγγίζει και το 50% συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.
Που βρίσκεται λοιπόν η απάντηση. Τη μια διάσταση τη δίνει ο ίδιος ο κ.Λάππας: «το Χιονοδρομικό Κέντρο ήδη έχει δει μπροστά προτείνοντας στρατηγικό σχέδιο για την ευρύτερη περιοχή που θα περιλαμβάνει και άλλες μορφές τουριστικής ανάπτυξης πλην του χιονιού». Που σκοντάφτει αυτό; Μα φυσικά στην έλλειψη πόρων από την πλευρά του ΕΟΤ. Η δεύτερη διάσταση έχει ήδη απαντηθεί από τον προβληματισμού που εκφράστηκε και μέσα από το παρών σχόλιο από τους ίδιους τοπικούς φορείς. Απαιτούνται η κατάρτιση συγκεκριμένου, μακροχρόνιου και ορθολογικού σχεδιασμού από την κεντρική διοίκηση, νέες υποδομές, αξιοποίηση των φυσικών, ιστορικών και πολιτιστικών πλεονεκτημάτων, της τοπικής οικονομίας και παράδοσης. Η Ευρυτανία δεν είναι τουριστικός προορισμός των σκιέρ του Σαββατοκύριακου. Μπορεί να γίνει πόλος πολύπλευρης τουριστικής έλξης και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μόνο τότε δεν θα κοιτάμε τα βράδια τα δελτία καιρού ώστε να δούμε αν οι τοπικές μας επιχειρήσεις θα έχουν την επομένη κίνηση.

3 Comments:

At 1:48 AM, Anonymous Anonymous said...

Kala ta les alla oloi skeftontai mono pos 8a vgaloun lefta simera, kai oi politikoi pos 8a eklegoun ksana aurio. kaneis den vlepei makria

 
At 11:08 AM, Anonymous Anonymous said...

Karpenese is the capital of Evrytania. It is halfway between
Tymphrestus and Chelidonus and at 960 meters with an oaken, brutally cliffy
terrain. The people are basically Aetolian Greek shepherds, descended from
the classical archer snipers, with a smattering of Arvanito-Vlach aborigines
and Albion Celts who invaded Delphi in 279 BC, sparking the formation of the
Aetolian League that invited the Romans into Greece. Arvanites are basically
Albanian and Vlachs are basically Romanian. The Albanian eponym as well as
the Scotts Albion are cognate with Alps and Albino and mean white. The most
notable Arvanito-Vlach bandits (known as "klephts") were the Evryts, Bobans
and Liosans; the latter to this day own a major section of Athens. The
Arvanito-Vlachs are responsible for the hissing and chickling sounds in the
regional dialects. The region is known for an unusually high incidence of
paranoid schizophrenia (especially manifested as wife-battering and vidictive
clan feuds), hence the Greek saying "Insanity hides in the cliffs." The
sociopath, anti-Ottoman terrorist, leader of the Albanian Chamerians,
Bodjarius was apprehended and executed there in 1823, making the region a
point of pilgrimage and eventual habitation for his ilk. The Chamerians are
also called Tsams or Cams and their dance is known as Tsamiko. It was also a
resistance center during World War Two, but primarily beholden to communist
"kapetaneus", known for their especially beastial brutality and unpredicatble
shifts in loyalty. One of the poorest regions in modern Greece, it also
produces the largest number of university faculty. They have a U. S. A.
federation, named "Veluchius" (Arvanito-Vlach name for Mt. Tymphrestus).

 
At 10:00 AM, Blogger oikologiki-lamia.blogspot.com said...

kali hronia
http://petralona-evr.blogspot.com

 

Post a Comment

<< Home