Πανεπιστήμιο στο Καρπενήσι
Του Βαγγέλη Πλάκα
(Δεκέμβριος 2003)
Τον Μάιο του 2002 ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε επισήμως από τη Λαμία τη δημιουργία Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας με έδρα την πρωτεύουσα του νομού Φθιώτιδας. Περίπου έναν χρόνο αργότερα, το περασμένο καλοκαίρι, εγκαταστάθηκε η Διοικούσα Επιτροπή του νέου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος ενώ πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε και το γνωστικό αντικείμενο της πρώτης σχολής, η οποία και θα σηκώσει από το νέο ακαδημαϊκό έτος την αυλαία της λειτουργίας του πανεπιστημίου.
Όλοι οι Ευρυτάνες χαιρέτησαν με ικανοποίηση την ίδρυση του πανεπιστημίου -άλλωστε τι καλύτερο από την δημιουργία άλλης μιας κοιτίδας ανώτατης μόρφωσης και ειδικά στην εν πολλοίς παραμελημένη περιφέρεια μας. Εν συνεχεία ήρθαν όμως και οι απαιτήσεις από την τοπική Ευρυτανική κοινωνία. Δήμαρχος, νομάρχης και φορείς ζητούν επιτακτικά τη δημιουργία σχολής ή έστω τμήματος του πανεπιστημίου και στο Καρπενήσι. Αίτημα εύλογο, δικαιολογημένο και δίκαιο. Την ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος στην περιοχή την υπαγορεύουν όχι μόνο ιστορικοί λόγοι αλλά κυρίως λόγοι ισόρροπης ενδοπεριφερειακής ανάπτυξης.
Άλλωστε και ο κ. Σημίτης ανακοινώνοντας την ίδρυση του πανεπιστημίου μιλούσε για "ίδρυση Πανεπιστημίου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας", αναφέρονταν στην ισόρροπη χωροταξική του κατανομή και συμπλήρωνε πως η ανώτατη εκπαίδευση έχει ξεχωριστό βάρος, όχι μονάχα στην ανάπτυξη, αλλά μέσα από την ανάπτυξη και για την πορεία σύγκλισης της χώρας με τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εν ολίγοις δηλαδή το πανεπιστήμιο θα πρέπει να αγκαλιάσει όλη την περιφέρεια και να αποτελέσει, μεταξύ άλλων, αναπτυξιακό εργαλείο και μέσο για την άμβλυνση των -αυξημένων- ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.
Στο πλαίσιο αυτό η Ευρυτανία, ουραγός της περιφέρειας σε ότι αφορά την ανάπτυξη και που παράλληλα, εν συγκρίσει με τους λοιπούς νομούς της περιφέρειας, διαθέτει τους λιγότερους ''παραδοσιακούς'' πόλους έλξης εγχώριου κεφαλαίου όπως λ.χ. στρατόπεδα και σχολές, δικαιούται ένα πανεπιστημιακό τμήμα., στο “πρόσωπό” του οποίου βλέπει μια από τις ύστατες ευκαιρίες για ανάπτυξη. Και δεν έχει τις αντοχές και τα περιθώρια να χάσει και αυτήν.
Βεβαίως ουδείς ισχυρίζεται ότι το μεγαλύτερο βάρος δεν θα πρέπει να πέσει στην έδρα του πανεπιστημίου και της περιφέρειας, τη Λαμία. Αυτή είναι άλλωστε η έδρα, ο πυρήνας. Και οι αντιδρούντες φορείς και η αυτοδιοίκηση της Λαμίας πρέπει να αντιληφθούν την αναγκαιότητα εξακτίνωσης του πανεπιστημίου -ίσως αυτό θα γίνει πιο αντιληπτό αν προσπαθήσουν να συγκρίνουν το Ευρυτανικό αίτημα με τα δικά τους απέναντι στο υδροκέφαλο κράτος των Αθηνών. Ασφαλώς όμως οι αποφάσεις δεν πρέπει να διχάζουν ή να προκαλούν αντιπαραθέσεις μεταξύ τοπικών κοινωνιών. Οι αποφάσεις είναι πολιτικές και τη λήψη αυτών η Ευρυτανία απαιτεί ενωμένη και αποφασισμένη.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home