Tuesday, August 08, 2006

Σύλλογος νέων για την Ευρυτανία

Το σχόλιο

Σύλλογος νέων για την Ευρυτανία

Του Βαγγέλη Πλάκα

Η Ευρυτανία σήμερα έχει έναν μεγάλο ανεκμετάλλευτο, εν πολλοίς, πλούτο. Δεν αναφέρομαι στο τουρισμό ούτε στο περιβάλλον και την ιστορία της αλλά στους νέους της ανθρώπους, στη νέα της γενιά που σπουδάζει δημιουργώντας ένα καινούργιο αναπτυξιακό κεφάλαιο για την περιοχή και παράλληλα μια επιστημονική και παραγωγική δεξαμενή.
Πολλοί νέοι Ευρυτάνες διακρίνονται για τις γνώσεις και τις σπουδές τους. Η πλειοψηφία αυτών, μετά την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του Καρπενησίου και της όμορης περιοχής που ανέκοψε το κύμα φυγής προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, επιθυμούν την επιστροφή τους στον γενέθλιο τόπο ώστε να εργαστούν, να προσφέρουν και να συμβάλουν στην τοπική πρόοδο.
Ωστόσο για όσους δεν σπουδάζουν μια επιστήμη που να μπορεί να συνδυαστεί με τον τουρισμό και την οικοδομική δραστηριότητα η πραγματοποίηση αυτής της επιθυμίας ή ακόμη η επίτευξη αυτού του στόχου φαντάζει μακρινή. Και αυτό διότι η κατεύθυνση της παραγωγικής και οικονομικής δραστηριότητας που έχει σήμερα η περιοχή αλλά και σχεδόν το σύνολο της ελληνικής υπαίθρου είναι μονοδιάσταση. Που να βρει ένας πολιτικός επιστήμονας, ένας μηχανολόγος μηχανικός, ένας γεωπόνος, ένας οικονομικός σύμβουλος μια εργασία που να του αποδίδει απολαβές αντάξιες των σπουδών του ή πόσος χώρος και προοπτικές υπάρχουν για έναν νέο δικηγόρο, διαφημιστή, γραφίστα, ηλεκτρονικό, φαρμακοποιό, λογιστή, μηχανικό να λειτουργήσει ως ελεύθερος επαγγελματίας;
Σε αυτόν τον προβληματισμό υπάρχει και αισιόδοξη πλευρά. Η πρώτη είναι το ότι η νεολαία της Ευρυτανίας, μιας περιοχής που είναι ‘’πρωταθλήτρια’’ σε ότι αφορά την εγκατάλειψη του σχολείου από τους μαθητές, πλέον σπουδάζει. Η δεύτερη είναι πως οι νέοι δεν επιθυμούν –ίσως πολλοί βέβαια αναγκάζονται- να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και μετά τις σπουδές τους να εγκατασταθούν μόνιμα στην Αθήνα αλλά θέλουν να επιστρέψουν. Η τρίτη είναι πως οι νέοι σήμερα προβληματίζονται για όλα αυτά και δεν μένουν απαθείς αλλά ενεργοποιούνται, οργανώνονται και προτείνουν για το μέλλον το δικό τους αλλά και του νομού.
Με μεγάλη ικανοποίηση πληροφορήθηκα τη δημιουργία από μια ομάδα νέων ανθρώπων του «Συλλόγου Νέων για την Ευρυτανία». Φοιτητές, εργαζόμενοι, νέοι επιστήμονες ένωσαν προβληματισμούς, επιθυμίες και επιδιώξεις και οργανώθηκαν σε έναν σύλλογο μακριά από κόμματα (ελπίζουμε και μπροστά από αυτά) και προσωπικές πορείες. Με στόχο να δημιουργηθεί μια συμμαχία νέων σε κοινωνικό επίπεδο που να μπορεί να εκφράσει τη φωνή, τα θέλω και τα πιστεύω, την αγωνία της νέας γενιάς αλλά και μαζικά να δει μπροστά, να προτείνει και να πιέσει όχι μόνο για λύσεις στα προβλήματα του σήμερα αλλά και για τη δημιουργία των δομών για την ανάπτυξη του αύριο.
Σύμφωνα με το καταστατικό του θέλει να ανοίξει τους ορίζοντες της ευρυτανικής νεολαίας, ειδικά όσων μένουν μακριά από το Καρπενήσι, να συμβάλει στην πολιτιστική καλλιέργεια και κοινωνική ανάπτυξη αλλά και να αποτελέσει σύνδεσμο επικοινωνίας με τους απόδημους ευρυτάνες και νέους από άλλες περιοχές της χώρας και του εξωτερικού.
Στόχοι απλοί μα τόσο σημαντικοί ειδικά στην Ευρυτανία που οι επιδιώξεις του νεοσυσταθέντος συλλόγου παραμένουν ζητούμενο. Στηρίζουμε την προσπάθεια η σοβαρότητα της οποίας αποδεικνύεται και από το ότι αφενός συμμετέχουν νέοι διαφορετικής ταυτότητας και αφετέρου διότι όσοι είχαν την πρωτοβουλία για την δημιουργία του μας δεσμεύθηκαν πως ο σύλλογος δεν πρόκειται να αναλάβει δράσεις ή να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις μέχρι τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ώστε η πρωτοβουλία να μην προσλάβει (ή να μην της προσδώσουν κάποιοι) προεκλογικά χαρακτηριστικά.
Τα πρώτα μηνύματα πάντως είναι θετικά και ελπιδοφόρα περισσότερο διότι τα πρόσωπα των νέων που συμμετέχουν ήταν αισιόδοξα και χαμογελαστά.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home