Sunday, April 23, 2006

Περιφερειακή Ανάπτυξη

Του Βαγγέλη Πλάκα
(Ιούνιος 2004)

Μια από τις βασικές προεκλογικές εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας ήταν η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη. Τόσο σε ότι αφορά κέντρο και περιφέρειας, όσο και αυτήν μεταξύ νομών της ίδιας περιφέρειας. Το ενδιαφέρον του άλλωστε για την περιφέρεια και την "ξεχασμένη" Ελλάδα ο πρωθυπουργός το έδειξε και με την επιλογή του να επισκεφθεί την προεκλογική περίοδο πολλά ακριτικά μέρη και μειονεκτούσες περιοχές της πατρίδας και ειδικά την τελευταία ημέρα της να βρεθεί και στην Ευρυτανία. Και είναι αλήθεια πως μεγάλο μέρος των κατοίκων της περιφέρειας τον εμπιστεύτηκαν και πίστεψαν στην δέσμευση αυτή ελπίζοντας πως επιτέλους κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο για την εν πολλοίς παραμελημένη περιφέρεια -ειδικά στην Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων παρατηρείται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Οι στατιστικοί δείκτες παρουσιάζουν για την περιφέρεια μια πλαστή εικόνα. Την παρουσιάζουν ως την πλέον πλούσια περιφέρεια της χώρας, εξαιτίας κυρίως της βιομηχανικής δραστηριότητας που συγκεντρώνεται στο νομό Βοιωτίας και δευτερευόντως στους νομούς Εύβοιας και Φθιώτιδας, την ώρα που στους κόλπους της περικλείει νομούς με υψηλή ανεργία, αποβιομηχάνιση και κατοίκους με εισοδήματα κατά πολύ πιο περιορισμένα από τον μέσο όρο της που ανακοινώνεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ που αντιστοιχεί σε κάθε κάτοικο της Ευρυτανίας βρίσκεται στα επίπεδα των μόλις 9000 ευρώ (επί πραγματικού πληθυσμού)! Ο νομός θεωρείται ο φτωχότερος της χώρας συμμετέχοντας κατά μόλις 0,2% στη διαμόρφωση του εθνικού ΑΕΠ. Ωστόσο σύμφωνα με νέους "λογιστικούς" υπολογισμούς, η Ευρυτανία εμφανίζει εντυπωσιακή αναβάθμιση της θέσης της αναφορικά με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ (12.900 ευρώ) καθώς πλέον οι αναγωγές γίνονται επί του μόνιμου πληθυσμού, διαμορφώνοντας μια νέα εικόνα, διαφορετική της πραγματικής και που σε κάθε περίπτωση καθιστά αδύνατες τις συγκρίσεις.

Την ίδια ώρα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που είναι το υψηλότερο σε όλη τη χώρα, ανήλθε για το 2002 στα 18.431 ευρώ (σε σχέση με το ΑΕΠ του 2001 που ήταν 16.999 ευρώ). Η Περιφέρεια βρίσκεται στην πρώτη θέση στην κατάταξη των περιφερειών, με 144% του εθνικού μέσου όρου ενώ σε επίπεδο Ε.Ε. αν και το κατά κεφαλή προϊόν της Ελλάδας αντιστοιχεί στο 73.7% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό της Περιφέρειας αντιστοιχεί στο 104%

Έτσι όμως το σύνολο της Περιφέρειας τίθεται εκτός των περιοχών του Στόχου 1 του Δ' ΚΠΣ καθώς η προϋπόθεση είναι το ΑΕΠ να είναι χαμηλότερο του 75% της Ε.Ε. και έτσι δεν θα τις καταμεριστούν τα κονδύλια που θα έπρεπε να τις αναλογούν και είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή της.

Η παράθεση όλων αυτών των στοιχείων γίνεται για να καταδειχθεί μια μεγάλη αδικία που υφίσταται η περιφέρεια και ειδικά ο νομός Ευρυτανίας. Διότι αν και στατιστικά, στα λογιστικά βιβλία των οικονομικών επιτελείων Αθηνών και Βρυξελών, η Περιφέρεια εμφανίζεται ως η πλουσιότερη της χώρας και ο νομός Ευρυτανίας να καταλαμβάνει τη 10η θέση με ΑΕΠ 108% του εθνικού μέσου όρου, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Διότι μιλάμε για μια περιφέρεια και ειδικά έναν νομό με πολλά προβλήματα και πιεστικές ανάγκες. Η Ευρυτανία, έχασε πολλές ευκαιρίες από το Γ ΚΠΣ. Δεν πρέπει να χάσει και άλλες από το Δ ΚΠΣ. Η κυβέρνηση οφείλει να ανταποκριθεί στα αιτήματα των τοπικών φορέων που βρίσκονται επί τούτου σε κινητικότητα και να βρει την -ομολογουμένως δύσκολη- διέξοδο στο πρόβλημα. Να κάνει πράξεις τις προεκλογικές τις δεσμεύσεις και να στηρίξει, είτε δίνοντας το σχετικό αγώνα στην Ε.Ε. για την άρση της αδικίας και την εύρεση λύσης, είτε να καλύψει τα κενά με γενναίες χρηματοδοτήσεις από εθνικούς πόρους για την ανάπτυξη της περιοχής. Ειδάλλως θα έχει φανεί ανακόλουθη, αδιαφορώντας και αυτή όχι μόνο για την τήρηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων αλλά και για τα πραγματικά προβλήματα, προτιμώντας την επίπλαστη εικόνα της "δημιουργικής λογιστικής" που τόσο πολέμησε. Ιδού η Ρόδος…

0 Comments:

Post a Comment

<< Home