Sunday, April 23, 2006

Υψηλές προσδοκίες και ευθύνες

Του Βαγγέλη Πλάκα
(Απρίλιος 2004)

Γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα για τις υψηλές προσδοκίες που έχει η Ευρυτανία από τη νέα κυβέρνηση. Πολλοί παράγοντες συγκλίνουν προς αυτό όπως το ότι ο νέος πρωθυπουργός επέλεξε να επισκεφθεί το Καρπενήσι την τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου ώστε να σηματοδοτήσει έτσι το ενδιαφέρον του για τις ξεχασμένες περιοχές και ότι προτεραιότητα της πολιτικής του είναι η περιφερειακή ανάπτυξη.

Τις προσδοκίες αυξάνει και το ότι ο μοναδικός τοπικός βουλευτής ανήκει στην κυβερνώσα παράταξη, μπορώντας έτσι αποτελεσματικότερα να προωθεί ζητήματα και αιτήματα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Βεβαίως στη νέα Βουλή που αύριο ανοίγει επισήμως την αυλαία της η Ευρυτανική εκπροσώπηση είναι αυξημένη κάτι που δημιουργεί αν μη τι άλλο περισσότερες ελπίδες για αυξημένο ενδιαφέρον για τον νομό μας. Πλην του βουλευτή του νομού Δημ. Τσιαμάκη, ρίζες στην Ευρυτανία έχουν τρεις υπουργοί : ο υπουργός Μεταφορών-Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός και τέσσερις βουλευτές ο Θανάσης Μπούρας (υπόλοιπο Αττικής), ο Μάριος Σαλμάς και ο Χρήστος Βερελής από το ΠΑΣΟΚ (Αιτωλοκαρνανίας) και ο Ηλίας Καλλιώρας (Φθιώτιδα).

Η Ευρυτανία έχει πολλά προβλήματα που χρήζουν άμεσης λύσης όπως η έλλειψη οδικών υποδομών, η αποβιομηχάνιση και η ανεργία και πολλά ζητήματα που σχετίζονται με την μελλοντική αναπτυξιακή της πορεία και πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα όπως οι πόροι του Δ ΚΠΣ, ο αναπτυξιακός νόμος, η τουριστική αξιοποίηση, η δημιουργία των αιολικών πάρκων, η περιβαλλοντική προστασία και ανάπτυξη, η ίδρυση νέων σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η ανατολική πρόσβαση της σήραγγας του Τυμφρηστού και τόσα άλλα.

Πολλά προβλήματα αλλά και πολλά όσα περιμένει η Ευρυτανία, ειδικά μετά τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις του Κώστα Καραμανλή την 5η Μαρτίου στο Καρπενήσι.

Εκείνη την ημέρα ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για την ολοκλήρωση του σχολικού συγκροτήματος στο Προφήτη Ηλία, την αναβάθμιση και ανεξαρτητοποίηση του ΤΕΙ Καρπενησίου και την ίδρυση δύο νέων τμημάτων, Τουριστικών Επαγγελμάτων και Τεχνολόγων Γεωπονίας και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανάπτυξης για την Ευρυτανία που θα έχει ως στόχο τον τερματισμό της απομόνωσης του νομού και θα περιλαμβάνει κυρίως νέες υποδομές και αξιοποίηση και ανάπτυξη του τουρισμού. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ολοκλήρωση της ε.ο. Λαμίας, Καρπενησίου, Αγρινίου, την ασφαλτόστρωση του επαρχιακού δικτύου του νομού, με προτεραιότητα το δρόμο των Αγράφων, την ολοκλήρωση των επενδύσεων για την ενεργειακή επάρκεια του νομού και την ηλεκτροδότηση των απομακρυσμένων οικισμών και την προσέλκυση τουρισμού σε 12μηνη βάση (αθλητικός, οικολογικός, αγροτουρισμός, χειμερινός τουρισμός κλπ).

Η καταγραφή των δεσμεύσεων όχι βεβαίως για υπενθύμιση αλλά για στενή παρακολούθηση της υλοποίησής τους.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home