Sunday, April 23, 2006

Η αναπτυξιακή ταυτότητα της Ευρυτανίας

Του Βαγγέλη Πλάκα
(Ιούνιος 2005)

Στις 5 Μαρτίου 2004, δύο 24ωρα πριν τις εθνικές εκλογές, ο Κώστας Καραμανλής μιλάει στο Καρπενήσι σε μια συμβολική πολιτική κίνηση, θέλοντας έτσι να σηματοδοτήσει το ενδιαφέρον του για την περιφέρεια. Στην ομιλία του αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ολοκλήρωση των οδικών υποδομών που λείπουν από το νομό και αποτελούν κεντρικό εργαλείο ανάπτυξης αλλά και σε μέτρα που θα εφαρμοστούν για την προσέλκυση τουρισμού στην Ευρυτανία σε 12μηνη βάση αναφέροντας συγκεκριμένα διαστάσεις του όπως ο αθλητικός, ο οικολογικός, ο αγροτουρισμός, ο χειμερινός κλπ.

Λίγες ημέρες μετά, στις 28 Απριλίου, η στήλη σημειώνει χαρακτηριστικά σχολιάζοντας τα περί τουριστικής ανάπτυξης: "μπορεί πολλοί να μη μπορούν ή να μην ενδιαφέρονται να δουν πίσω από την πρόσκαιρη, μονοδιάστατη και σε πρόχειρα στηρίγματα ανάπτυξη που παρουσιάζει η πέριξ του Καρπενησίου περιοχή -κυρίως λόγω της τουριστικής "έκρηξης" των τελευταίων χρόνων. Όμως η έλλειψη συγκεκριμένου, μακροχρόνιου και ορθολογικού σχεδιασμού από την κεντρική διοίκηση, η απουσία υποδομών, η αποσπασματική ή λαθεμένη αξιοποίηση των φυσικών πλεονεκτημάτων της περιοχής έχει οδηγήσει την Ευρυτανία σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που δεν διανοίγει προοπτικές, είναι κοντόφθαλμό και βραχυπρόθεσμων ωφελειών και επομένως και αποτελεσμάτων και εκ των πραγμάτων δεν οδηγεί πουθενά και με μαθηματική βεβαιότητα έχει ημερομηνία λήξης".

Στις 3 Νοεμβρίου του ίδιου έτους επανερχόμαστε στο θέμα και βλέποντάς το ως τον κεντρικότερο πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης σημειώναμε την ανάγκη ολοκλήρωσης μιας σειράς δομών και υποδομών απαραίτητων και υποστηρικτικών προς την τουριστική ανάπτυξη: "Λίγες προτάσεις όπως οι τοπικοί φορείς της καταθέτουν. Δημιουργία οδικών και μεταφορικών υποδομών, ένταξη του νομού στη Δ' ζώνη κινήτρων του αναπτυξιακού νόμου, ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής στο Καρπενήσι, αξιοποίηση στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας των φυσικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, συστηματική τουριστική και ιστορική ανάδειξη και προβολή, στήριξη δημιουργίας πρότυπων και εναλλακτικών μορφών κτηνοτροφίας, γεωργίας και ιχθυοκαλλιέργειας, ανάπτυξη μεταποιητικού τομέα γύρω από τοπικά προϊόντα, οργανωμένο άνοιγμα σε νέες αγορές τουρισμού όπως ο προσκυνηματικός, ο συνεδριακός κ.ά. για τουριστική κίνηση σε 12μηνη και όχι εποχιακή βάση, περαιτέρω ανάπτυξη του χιονοδρομικού κέντρου κλπ".

Στις 6 Ιουλίου 2005 η στήλη, με αφορμή τη διοργάνωση του 2ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ευρυτάνων, θα επαναλάβει για πολλοστή φορά την ανάγκη για έναν συνολικό στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης, βασισμένο στην παιδεία και τον πολιτισμό του τόπου.

Τα συμπεράσματα του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ευρυτάνων μόνο ικανοποίηση μπορούν να προκαλέσουν. Και αυτό διότι οι συμμετέχοντες εντόπισαν αφενός αυτήν την ανάγκη αφετέρου έθεσαν την εν λόγω ανάγκη ως προτεραιότητα.

Θα σταθούμε στην εξής αναφορά που έρχεται να δικαιώσει και να ικανοποιήσει όχι τη στήλη αλλά τις μελλοντικές ανάγκες του τόπου : "Η μέχρι τώρα επιτευχθείσα τουριστική ανάπτυξη περιέχει σημαντικά στοιχεία ορθολογικής αξιοποίησης των πόρων του νομού, ωστόσο, χρειάζεται άμεσα ο επαναπροσδιορισμός των στόχων για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, αλλά και την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών μας. Προς τούτο ο θεματικός τουρισμός (εναλλακτικός τουρισμός) είναι μονόδρομος και ιδιαίτερα οι μορφές εκείνες (οικοτουρισμός, χειμερινός, περιπέτειας, φυσιολατρικός, υγείας, περιηγητικός, εκπαιδευτικός κλπ) που εξασφαλίζουν βιώσιμη ανάπτυξη και επενδύσεις μικρής κλίμακας που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, το βασικότερο στοιχείο αειφορίας". Μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται και η ανάγκη δημιουργίας υποδομών και ισόρροπης ανάπτυξης, η δημιουργία μουσείου, η ανάγκη προστασίας και ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων και εν συνεχεία τουριστικής τους αξιοποίησης και η αξιοποίηση τοπικών προϊόντων -γεωργικών και κτηνοτροφικών.

Το συνέδριο και οι διοργανωτές του κατάφεραν να αφουγκραστούν με ακρίβεια τη σημερινή κατάσταση του νομού και να δουν με ευκρίνεια τις ανάγκες του μέλλοντος. Ο σχεδιασμός και η στόχευση, που εμπεριέχονται στα συμπεράσματα, καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό αυτές τις ανάγκες. Απομένει όμως η υλοποίηση. Και επειδή τα έως τώρα δείγματα γραφής από την κεντρική διοίκηση ασφαλώς και δεν μας ικανοποιούν και επειδή είμαστε χορτασμένοι από υποσχέσεις επιβάλλεται η δυναμική, ενωτική και συστηματική διεκδίκησή υλοποίησης του σχεδιασμού και εκπλήρωσης των στόχων τόσο από την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου όσο και από το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home